HOGYAN VÁLTOZTASD MEG AZ ÉLETEDET
AKI A LEGJOBBAT FOGADJA EL AZ A LEGJOBBAT KAPJA


 
Hiedelmek és azok felülírása

Öröm-fájdalom felcserélése önmagadban

Hogyan emeld meg az igényszintedet?
Hogyan válts perspektívát?

Rakd rendbe magadat és az életedet,
meg fogsz döbbenni, hogy a megoldás
mennyire benned lakozik.


HA NINCS TERVED AZ ÉLETEDRE, MAJD LESZ RÁ VALAKI MÁSNAK./Anthony Robbins/

A világot a hiedelmek irányítják. A háborúkat is ezek mentén vívják, a reklámok is ezekre épülnek, és minden nagy eszmerendszer is.
A hiedelmek lehetnek romboló és építő jellegűek. Hogy vajon egy hiedelmed épít vagy rombol téged, azt abban tudod lemérni, hogy az életed általa jobbá vagy rosszabbá vált.
Ülj le.
Készíts egy őszinte mérleget az életedről.
Mi az, amin változtatnál, mi az ami jól alakult, és amin változtatnál, AZT MILYEN HIEDELEMRENDSZERHEZ KAPCSOLTAD.

Légy magadhoz teljesen őszinte!
Minden tettünket valamilyen hiedelem támasztja alá. Mondok egy egyszerű, egy közepesen egyszerű és egy bonyolult példát erre.
Az, hogy naponta időben lefekszel aludni, azt az a hiedelem irányítja, hogy ahhoz, hogy jól tudj teljesíteni, ki kell pihenned magadat. Az emberek többsége így működik. Ez egy építő hiedelem, hiszen mivel az agyaddal elfogadtattad már gyermekkorod óta, hogy időben le kell feküdni, így az agyad az öröm érzését kapcsolja ahhoz,hogy kipihenten ébredsz. Vannak emberek, akik számodra elképesztő módon nálad sokkal kevesebbet alszanak, ők azt a hiedelmet alakították ki magukban, hogy sokat alszol, keveset élsz, és ők az öröm érzését ahhoz kapcsolják, hogy időben felkelnek és kevés alvás után is meg tudják valósítani azt, amit te sok alvással. Azaz az agyuk a kevés alvásra van programozva.
A közepesen egyszerű példa pl. a fogyás. Ahhoz, hogy egészséges légy és jól érezd magadat, azt a hiedelmet kapcsolod, hogy keveset kell enned és sokat sportolnod. Ez számodra egy erősítő-építő hitrendszer, melynek érdekében meg is teszel mindent, hiszen ha rendszeresen sportolsz és egészségesen étkezel, ahhoz te örömet kapcsolsz, azaz azáltal vagy egészséges, hogy így teszel. Ha nem így teszel, akkor még nem kapcsoltál elég fájdalmat ahhoz, hogy másként cselekedj, de minden bizonnyal el fog jönni az az idő számodra, hogy eléri a fájdalom az érzelmi küszöbödet, nem férsz bele a ruháidba, betegségek kínoznak, enervált leszel és akkor tényleg nekilátsz.

Ezzel szemben vannak emberek, akik egész életükben egy dekát nem sportoltak, rengeteget esznek, és genetikától és külsőtől függetlenül, akár vékonyak, akár kövérek ez miatt, ők jól érzik magukat, mert az agyuk veled szemben máshoz kapcsol örömet és fájdalmat, azaz ők ahhoz kapcsolnak örömet, hogy azt teszik, amit akarnak és nem érdekli őket a sportos, egészséges élet. Sok esetben képesek így is egészségesek maradni, amennyiben az agyuk kellőképpen egészségre van programozva ilyen életmód mentén is!
A bonyolult példa mondjuk legyen a vallás.
Isten büntet, haragszik, felelősségre von, mondja a Bibliába beleírt tömegeket hipnotizáló romboló hitrendszer.

Az embereket évezredeken át tudták erre programozni, pontosan úgy, ahogyan ma a médiában és a politikában teszik, ahol szintén az öröm-fájdalom, büntetés-jutalmazás tömegpszichológiai eszközeit használják fel. A vallásban az istenkép kellőképp el lett torzítva ahhoz, hogy az emberek nagy része ahhoz kapcsoljon örömet, hogy megfelel a mindig jelen lévő nagytestvérnek, Istennek, aki minden apróbb és nagyobb kihágásért büntet. Ennek alátámasztására meg is alkották a tízparancsolatot, melyhez szerintem nem volt joguk, hiszen egyik ember sem jogosult arra, hogy világszerte meghatározza, mi a helyes és mi nem az. Azt mindenkinek egyénileg kell megítélnie. Lehetne erről hosszasan vitázni, és remélem, nem fogtok ez miatt kommentekben nekem esni, de véleményem szerint a tízparancsolat habár nyilvánvalóan igaz alapvetéseket tartalmaz, mint ne ölj, ne lopj, stb, de az erkölcsi gátakat saját hitrendszer mentén kell megalkotni. És itt kezdődik az önállóság. Az az öntudatra ébredés, ami most globálisan zajlik.
Egy spirituális embernek nem kell megmagyarázni, hogy ne ölj, ne lopj, magától is tudja, mégpedig saját belső fokmérő alapján, amit a szocializálódása alapján kialakított, és ez már erősítő-építő hiedelemrendszer, mely a javát szolgálja, mindamellett tudja, hogy Isten nem büntet, Isten egy forrásként van jelen, mely ránk rezonál, ránk figyel, és áldó-védelmező entitásként van jelen a Földön. Nem büntetésvégrehajtó osztagként. 

Tehát ha elkészítetted az igaz és őszinte felülbírálatodat önmagad felett, írd a lista mellé, mihez milyen hiedelmet kapcsolsz. Hamar fel fogod ezeket ismerni magadban és ezek mentén azt is, hogy mely hiedelmeket kell lecserélni. Meglepő lesz a konzekvencia!
Itt van például az ikerláng hitrendszerünk, melyet nem támadni akarok, mint a téma egyik képviselője, sőt, megerősíteni a jó részeit. A fejlődést, a tanulást.
Azzal azonban soha nem értettem egyet, hogy mindent ennek rendeltek alá, várjátok a csodát, függtök a másiktól, óriási nyomást helyeztek rá, és ahhoz kapcsoltok örömet, ha ő megkeres, nem ahhoz, ha önmagatokat felfedezitek ebben a folyamatban.
Ennek az ikerlángosdinak a lényeg éppen az önmagaddal való egység elérése, melybe szintén önmagával egyként tud veled eggyéválni a másik.
Ide kapcsolódik az igényszint felemelése.

Amikor azt mondom, hogy emeld meg az igényszintedet, nem arra gondolok, hogy nem vagy igényes. Amikor azt mondom, a másik igényszintje különbözik, szintén nem. Általában mindenki igényes önmagára és a környezetére, elvégre a 21. században vagyunk.
Én itt az élettel szembeni igényre gondolok.

Mennyire tudsz te a magad életére koncentrálni, mennyire tud a másik?
Mennyire tudod a teremtő erőt és a pozitív vonzást a kezedben tartani, és ennek megfelelően számodra bőséggel teli, boldog életet teremteni és mennyire a másik?
Mennyire vagy tudatos te és ő?
Mennyire tudsz önmagad lenni és ő mennyire tud?

Az, akinek nincsen igénye pl. egy rossz házasságból kilépni, és te ráhúztad, hogy az ikerlángod /meglehet, tényleg az /, akkor addig, amíg a kapcsolat elején a te igényszintednek ez háromszög megfelelt mint szerető, addig nem volt semmi gond. Csakhogy közben megemelkedett az igényszinted. Azaz többet szeretnél, ami nem baj!
Ha a partnered nem emelte meg az igényszintjét, azaz továbbra sincs igénye egy őszinte, tiszta, komoly és felvállalt kapcsolatra, hanem számára a kényelmi szempontok előtérbe helyezésével megfelel a kettős élet, egy rossz házasság és mellette egy fél-kapcsolat, akkor itt el fognak válni az útjaitok. Figyelem..!! Ha az illető a te Társad, ikerlángod, akkor ő is fel fogja emelni az igényszintjét és HIEDELEMRENDSZERT ír felül magában, amint a te eltűnésed, elzárkózásod folytán a jelenlegi hiedelemrendszerében élés miatt eléri a fájdalomküszöböt! Te már akkor elérted, amikor ezért - megjegyzem nagyon helyesen -, elhagytad. Tehát ha már eléggé fáj, akkor megtetted, vagy ha még nem tetted meg, akkor egyrészt nem fáj eléggé, tehát te is rossz hiedelemrendszert táplálsz eköré, másrészt még te sem érted el a fájdalomküszöböt ,azaz nem tudtad átlépni ezt a karmikus kört. Amíg abban a hiedelemrendszerben vagy, hogy neked ez így jó, addig te sem emeltél igényszintet.

Mindaddig, amíg nem emelsz igényszintet, SEMMI NEM FOG VÁLTOZNI.
Az életed megalkotója te vagy.
A körülményeid megalkotója te vagy.

A valóságod Picassója, Leonardója, Mozartja te vagy.
Minden, ami körülötted van, pontos leképezése a hitrendszerednek és az igényszintednek, illetve annak, hogy mihez kapcsolsz örömet és mihez fájdalmat.
Egyetlen éles, önkritikus délutánnal, önmagaddal való szembenézéssel fel tudod cserélni az öröm-fájdalom kapcsolódást és a hiedelmeidet felül tudod írni.
Az életed ezen múlik, mégpedig a jövőd.

Amikor perspektívát váltasz, az azt jelenti, hogy egy dolgot egy másik megközelítésből látsz, azaz MÁS HIEDELEMRENDSZERT ALAKÍTASZ KI A DOLOGGAL KAPCSOLATBAN, MINT EDDIG.
Amikor hiedelemrendszert váltasz, akkor perspektívát váltasz.
Másképp látod.
Tehát rugalmassá válsz az eddigi görcsös merevség helyett, azaz:
MEGTALÁLOD A MEGOLDÁST.
Egy korábbi írásomban is írtam, az, hogy valami még nem történt meg, az nem jelenti azt, hogy nem is fog. A késleltetés nem elutasítás a sors részéről hanem üzenet: válts perspektívát.

Itt bekapcsolnám azt a fontos tényt: amíg egy hiedelemrendszert egy személyre vetítesz, azzal nyomást helyezel rá. Ha meg tudod kérdőjelezni ezt a rendszert, akkor rá fogsz jönni, akár más is megfelelhet annak, amire vágysz.

Ne büntesd magad azért, ha ma gyökeresen másként gondolkodol egy perspektíva váltás következtében, mint ezelőtt egy nappal, hiszen ezzel nem vagy szavahihetetlen, instabil vagy megbízhatatlan, csupán hiedelemrendszert váltottál!
Ami a te életed fogja gyökeresen mostantól a jó irányba megváltoztatni.
Rakd rendbe az életedet. Vizsgáld felül a magad hiedelmeit, kérdőjelezd meg, és vond kétségbe, amivel nem önmagadat vonod kétségbe, hanem az adott hiedelmedet, ami eddig gúzsba kötött, és visszahúzott.

Lépj át a magad teremtette tudatosságba.
Még ma!
Most!

Végh Eszter 
tanács: szabadulas777@gmail.com
facebook
https://www.facebook.com/Eszterspiritualistanito
Az Érzések ereje
Bármit szeretnél megváltoztatni,
azért szeretnéd, hogy jól érezd magad

A sémamegszakításról
Egy kis pszichológia

A változás a te kezedben van.
Amikor eléred azt a pontot, mikor túlsúlyban van az életedben a fájdalom, meg kell változtatnod egy sor dolgot azért, hogy a fájdalom helyett örömet érezz.

Amikor jelentős érzelmi behatás ér, olyankor az eseményhez az agyad egy érzést kapcsol, egy képet és egy hangot. Az érzékek egyszerre fogják az adást.

Az agyad attól függően, hogy az esemény a fájdalom-öröm skálán hol helyezkedik el, konkrét érzést kapcsol az eseményhez. Ezt az érzést eltárolja az agyad és ha az esemény újra bekövetkezik, reagál.

Az, hogy hogy reagálsz, attól függ, hogy amennyiben az esemény nem volt jó, kellő fájdalmat kapcsoltál-e hozzá, azaz kikerülöd. Megszakítod.

Ha nem kapcsoltál elég fájdalmat hozzá, újra belemész olyan helyzetbe, ami neked nem jó. Azaz egy rossz sémát követsz.

Ha szeretnéd, hogy többé ne kövesd el ugyanazt a hibát, azaz ne sodord magad kényelmetlen helyzetbe, kapcsolj elég fájdalmat ahhoz az eseményhez, ami amúgyis fájdalmat okoz, azaz KONDICIONÁLD az agyad azon idegpályáit, melyek ehhez az eseményhez kapcsolódnak. Legyen a változás idegrendszeri alapú is ne csak intellektuális alapú. Ebben van a kulcs.
Az agyad nem tud különbséget tenni aközött ami ott van, és aközött amit csak elképzelsz. Ha szeretnéd a rossz sémát megszakítani, játszd le fejben, és kapcsold hozzá az érzést, majd újra és újra ismételd meg, míg nem érzed, hogy elég fájdalmat kapcsoltál hozzá. Ez egy ötperces folyamat, ami NEM ÁLLÍTJA MEG A POZITÍV TEREMTÉST, SŐT, ELŐSEGÍTI.

Ezután nagyon fontos, hogy helyettesítsd a régi sémát egy újjal. Képzelj el egy olyan helyzetet, melyben jól érzed magad és ami képes ezt a rossz helyzetet kellőképpen felváltatni. Majd ezt az elképzelést ismételd meg újra és újra, kellő örömet kapcsolva hozzá.

Ez is egy ötperces folyamat. ITT EZ MÁR POZITÍV TEREMTÉS, DE KONDICIONÁLNOD KELL AZ ÚJ SÉMÁDAT AZZAL, HOGY ÚJRA ÉS ÚJRA ELKÉPZELED. MINDEN NAP SZÁNJ RÁ ÖT PERCET, AZAZ ERŐSÍTSD MEG AGYADBAN AZOKAT AZ IDEGPÁLYÁKAT, AMIK EHHEZ KÖTŐDNEK.

Az NLP ezt az elképzelést és kondicionálást jövőbe lépésnek hívja. A jövőbe lépsz a gondolataiddal az érzések és a kondicionálás segítségével. A kondicionálással, azaz a folyamatos ismétléssel megedzed azt az idegpályát, ami az új sémát az életedbe viszi, a régi séma pedig, amit megszakítottál, edzés hiányában eltűnik az idegrendszerből, aminek az a következménye, hogy ha a régi sémának megfelelő esemény újra felbukkan, te az új sémának megfelelően reagálsz.
Próbáld csak ki. A teremtés folyamata öröm, és ez is teremtés, egy nagyon tudatos formában.
Ne feledd, a változás a te kezedben van.

Végh Eszter
segítség: szabadulas777@gmail.com

facebook
https://www.facebook.com/Eszterspiritualistanito